Manifest


NOUS TEMPS, MÉS MUNICIPALISME

UN MUNICIPALISME D'ESQUERRES, ECOLOGISTA I CATALANISTA PER DONAR RESPOSTA A LA CRISI
“No hi ha gestió sense política, ni política sense valors”

La crisi econòmica està colpejant amb força la societat catalana, amb atur, precarietat i exclusió social. Els ajuntaments, com a administració més propera a la ciutadania, reben amb major intensitat les conseqüències socials d’una crisi que està afectant amb força els treballadors i les treballadores i les classes mitjanes. 

L’ increment de les necessitats socials es produeix també en un període de major dificultat de les finances locals per la caiguda dels ingressos dels ajuntaments i la manca d’un finançament adequat.

Aquesta crisi coincideix en el temps amb un període de profundes transformacions de les nostres ciutats i pobles que s’han accelerat els darrers anys.
Canvis en la composició de la societat per les corrents migratòries que han canviat el paisatge humà de les ciutats i els pobles; canvis en els models de família, més plurals i diversificats, superadors de la família clàssica patriarcal i amb una més gran participació de les dones en tots els àmbits; canvis en l’economia, la cultura i les relacions socials, impulsats per les tecnologies de la informació i la comunicació; canvis en la relació de la ciutadania vers l’administració, una ciutadania més exigent i crítica i, a la vegada, amb una major desconfiança cap a la política; canvis per una major percepció dels riscos dels problemes ambientals, el canvi climàtic i la contaminació; i canvis en la configuració urbana de les ciutats i els pobles, provocats per la bombolla immobiliària que ha afeblit el teixit productiu i és una de les principals causes de la crisi econòmica.
CiU, la dreta nacionalista, governa avui Catalunya en un context europeu i estatal de predomini tant de les forces conservadores com de les polítiques neoliberals que practiquen també governs de centreesquerra com el del PSOE a Espanya. Unes polítiques que estan atacant greument els drets laborals i socials. En nom de les polítiques d’austeritat per reduir el dèficit i l’endeutament de les administracions públiques s’està reduint l’Estat de Benestar, amb el corresponent increment de les desigualtats socials i del risc d’exclusió de part de la ciutadania.

No podem caure en la resignació ni en el fatalisme i, menys encara, en la trampa de la por que els sectors conservadors estan promovent: por al que és diferent, por a reivindicar drets per no perdre el lloc de treball, por al futur,... Una por que afavoreix la desmobilització, les sortides individuals davant la crisi, la segregació i, també, la xenofòbia.
Els municipis no poden ser espectadors passiu de la crisi econòmica, dels canvis socials i ambientals que es produeixen a Catalunya i arreu del món.

Els ajuntaments no es poden resignar a aplicar les polítiques d’ajust pressupostari i a ser garants de l’expansió urbanística quan se superi la crisi, com voldria la dreta. Per a ICV-EUiA-EPM els governs locals han de ser protagonistes i impulsors d’una sortida de la crisi socialment justa i ecològicament sostenible.

Per això ICV-EUiA-EPM proposem:
Ciutats i pobles pels drets socials i la cohesió
Els ajuntaments han de liderar les polítiques per l’equitat, contra l’exclusió social i la pobresa. Unes polítiques que afavoreixin la integració en la diversitat, combatent tot tipus de segregació per l’origen, la cultura, el sexe o l’orientació sexual.

Volem uns ajuntaments que garanteixin l’accés universal a serveis públics sanitaris, educatius i culturals. Que garanteixin l’accés de tothom a les tecnologies de la informació i la comunicació. Uns ajuntaments que promoguin ciutats i pobles educadors i compromesos amb la cultura.

Uns ajuntaments que siguin actius per garantir el dret a l’habitatge, promovent l’habitatge social i de lloguer. Que intervinguin activament amb polítiques socials, de rehabilitació urbana, salut pública i participació ciutadana, especialment en els barris que pateixen més problemes de degradació.

Cal gestionar amb rigor els recursos públics en uns temps difícils per a les finances locals, però abans que res cal prioritzar les polítiques socials, perquè la política social no és una despesa sinó una inversió de futur.
Ciutats i pobles per una nova economia ecològica creadora d’ocupació
Els governs locals han de participar del canvi de model productiu. Un canvi imprescindible per sortir de la crisi, afavorint la generació de nova ocupació, la formació dels treballadors i les treballadores i els projectes empresarials innovadors.

Volem uns ajuntaments capdavanters en el canvi tecnològic, en la transició cap a la sostenibilitat, que promoguin l’estalvi i l’eficiència en l’ús de l’energia, l’aigua i la gestió dels residus. Uns ajuntaments que prioritzin la reducció de la contaminació i dels gasos que provoquen el canvi climàtic, amb una mobilitat sostenible que limiti l’ús del cotxe a favor dels/les vianants i del transport públic. La salut pública i la seguretat de les persones ha d’estar per sobre de qualsevol altra consideració.

Ciutats i pobles per la qualitat democràtica, la diversitat i la convivència
Cal establir una nova relació entre els veïns i les veïnes i l’administració local. Ni els ciutadans i les ciutadanes són clients ni l’administració és una simple dispensadora de serveis. Els veïns i les veïnes són ciutadans i ciutadanes amb drets i deures i els ajuntaments han de ser governs locals oberts a la participació i al diàleg que actuïn amb eficàcia i transparència.
En aquestes properes eleccions milers de persones d’origen immigrant estaran, encara, excloses del dret a vot. És un greu dèficit democràtic que cal denunciar.

Volem uns ajuntaments amb les parets de vidre, capdavanters en la lluita contra la corrupció i per la transparència, que garanteixin plenament l’accés a la informació que generen. Uns governs locals que liderin les polítiques de participació ciutadana. Cal modernitzar els governs locals. Més de trenta anys després de les primeres eleccions municipals democràtiques, els ajuntaments encara tenen un model de finançament que no respon al paper real que tenen els municipis com a prestadors de serveis. Cal un model de finançament just per als ajuntaments.

Per què cal votar ICV-EUiA-EPM?
Votar ICV-EUiA-E és dir no a les retallades socials i a la reducció de drets socials. És la millor manera de frenar tant la dreta com les polítiques de dretes.
Votar ICV-EUiA-E és dir sí a un model de pobles i ciutats basat en la justícia social, en una nova economia ecològica i en la transparència i la participació ciutadana.
Una ICV-EUiA-E més forta és la millor garantia d’uns governs locals generadors de cohesió social i impulsors del canvi ecològic i, en definitiva, constructors del país.